Pelajar KMK sertai MBM 2007

Seramai 20 orang pelajar KMK telah terpilih menyertai Program Matrikulasi Bersama Masyarakat peringkat kebangsaan di parlimen Kepala Batas, Pulau Pinang. Program yang dianjurkan bersama kerajaan negeri Pulau Pinang ini telah disempurnakan pelancarannya oleh tuan Yang Terutama Yang DiPertua Negeri Pulau Pinang, Tun Abdul Rahman b Abbas pada 10 November 2007 di dewan Milenium, Kepala Batas.

Program yang bermula dari 9 hingga 16 November 2007 ini telah melibatkan penyertaan 200 keluarga dari 3 kawasan Dewan Undangan Negeri iaitu Bertam, Penaga dan Lahar Yoi. Kesemua keluarga ini telah menjadi keluarga angkat bagi pelajar-pelajar yang terpilih. Pelbagai aktiviti telah dijalankan seperti gotong-royong, forum perdana hal ehwal Islam, ceramah keibubapaan, sukaneka dan kenduri kampung.

Pengajuran program ini oleh Bahagian Matrikulasi membuktikan bahawa hubungan yang erat antara institusi pendidikan dan komuniti boleh dipupuk secara positif untuk kebaikan bersama. Di samping dapat menanamkan kesedaran tentang peranan dan tanggungjawan pelajar terhadap kelangsungan bangsa, agama dan negara, kesedaran terhadap perkembangan pendidikan negara juga boleh dipupuk di kalangan ahli komuniti.

Penyerahan anak angkat oleh TYT YDP
negeri Pulau Pinang

Advertisements
%d bloggers like this: